VIP-Report

Jan Thiel Beach

Door: Leo

Blijf op de hoogte en volg Leo

12 November 2025 | Curaçao, Willemstad

Gisteren natuurlijk wel lang met mijn verslag bezig geweest, videootje van Jesse erbij lukte gewoon niet. Geklaagd bij de site en kreeg de bevestiging dat ze naar een andere firma gaan overstappen om dit gedeelte beter te laten gaan. Toen maar op de laptop ook nog even VI teruggekeken.

Zoals gepland zijn we vandaag naar het strand geweest. En ja, Arjanos, de snorkelmaskers hadden we meegenomen. Om de andere vraag te beantwoorden. Lokale bewoners gaan denk ik bij de kleinere lokale kruideniers inkopen doen denk ik. Alhoewel maandeinde, zie je ze allemaal met hele volle karren richting de kassa gaan. Zeker bij Vreugdenhil en Centrum. Bij VandeTweel gaan we zelf ook niet zo veel. Salaris weer binnen dan, lijkt wel.

En om ook de waarde van de lokale valuta even voor Mary duidelijk te maken na haar vraag:

De lokale valuta hier heet nu de Caribische Gulden (XCG).

Om het makkelijk te maken: 1 EUR = 2 XCG Je krijgt dus 2 gulden voor 1 euro.

Pizza's van gisteren 45 gulden per stuk, waren dus in euro's 22,50 per stuk.

De koers kan een klein beetje schommelen, maar dit zit redelijk stabiel.

Tot Juni dit jaar hadden ze hier nog ANG of NAF aangeduid, beiden ook guldens met eigenlijk dezelfde waarde.

Alleen het papiergeld was te makkelijk na te maken bleek, het bestond al 73 jaar.

De huidige biljetten zijn echt schitterend en doen denken aan de laatste biljetten van onze eigen guldens qua kleurenpracht voordat we naar de euro overgingen. Google het maar, prachtige biljetten, knisperend nieuw. Mooie shiny munten ook. (Merk nu dat Google ook een werkwoord geworden is. Had ook kunnen schrijven: zoek het maar op)

Oude biljetten van Antilliaanse guldens nog wel in te wisselen maar geen wettig betaalmiddel meer.

Goed, we gaan terug naar het strand.

Redelijk op tijd na ontbijt weg naar Jan Thiel Beach, schitterende baai, met vele strandpaviljoens en heerlijke plekken om te vertoeven.

Toch al redelijk wat betere plekken bezet (onder parasols of bomen), dus even zoeken.

Wilden bij Zanzibar paviljoen zitten, daar zit ook een nagelstudiootje waar Ineke een afspraak wilde maken. Vonden toch wel een lekker plekje op de tweede rij vlak bij het water met nog redelijk wat beschutting van de palmbomen ook. Heerlijk weer ervoor, wolken en veel blauw ertussen.

En WIND. Heerlijk gewoon, heel goed uit te houden zo. Handdoeken gepakt en op de bedjes gelegd, boek erbij en genieten.

Je kunt bij de jongelui die rondlopen iets bestellen, gewoon hand opsteken en ze komen.

Krijgt een nummertje aan het voeteneind geschoven, bedjeshuur kan je gelijk met je bestellingen aan het einde van de dag afrekenen, of natuurlijk op ieder eerder moment dat je weggaat.

Wij hadden nummer 22 de grond ingestoken gekregen.

Lag een heeele grote catamaran voor ons afgemeerd en die liep langzaam vol.

Niet met water natuurlijk hoor, maar vol met mensen. Na een nogal lange uitleg toen alle opvarenden aan boord waren, werden de trossen losgegooid en koos de boot het ruime sop.

Vrij uitzicht. Niet alleen dus op het water. Haha.

Ik moest gelijk denken aan Toon Hermans met: de tango van de blote billen uit 1980.

Op de terugweg uit Spanje had ik die - en andere liedjes/sketches - van hem aangezet op Spotify.

Kijk, klagen doe ik niet he, heb twee ogen niet voor niets gehad en ik gebruik ze dus ook.

Maar die tekst is zooo leuk en je ziet inderdaad de gekste billen voorbijschieten, verbrande, bruine, lelijke, hele mooie. Maar ik denk niet dat ik met zo'n reetveter - die je heel veel ziet - ga paraderen.

Denk leeftijdsdingetje.

Stukje tekst hieronder uit 't liedje van Toon:

Het valt me op dat billen op elkander lijken

Vooral wanneer je ze wat langer kan bekijken

Er zijn er bij die lijken uitgesproken geinig

Er zijn er andere, die zeggen mij maar weinig

Ik vind dat billen ook iets hebben van gezichten

Je ziet meteen of ze neven zijn of nichten

En ik zag twee trieste billen in het water staan

Zo van 'waarom komt hier nou nooit eens iemand aan?'

Je moet het maar eens terugzien en luisteren, zoo leuk dit lied.

Ik wilde ook weer even de snorkelmaskers uitproberen. Voor ons was een trap die geleidelijk het water ingaat, maar 20 meter om de hoek kun je vanaf het strand het water in lopen.

Vond dat toen al en ook nu vind ik dit makkelijker. Heerlijk gewoon, masker op en snorkelen maar.

Doorkomen is geen punt, water is niet koud. Weer gewoon zo mooi dat verschrikkelijke heldere water en gelijk ook zit je tussen de vissen. Fantastisch gewoon. Heerlijk masker en werkt perfect.

Na een tijdje weer terug de handdoek op en droog worden.

In het boek van Dan Brown begonnen: Het ultieme geheim.

Wat een schrijver, je wordt echt gelijk het boek ingezogen. Zo super geschreven, je wilt verder lezen, maar ik doseer tussen lezen, kijken, zwemmen en zonnen.

Ineke was naar het nagelstudiootje gelopen en kon al om 14.00 terecht voor nieuw beslag op handen en voeten. Nee, klinkt niet aardig. Ze kreeg een nieuwe laklaag op haar harde plaatjes van het eiwit keratine op handen en voeten. Klinkt beter. Lekker snel dus.

Werd ook tijd om wat lekkers te nemen, buiten de drankjes om. Ineke nam een tosti ham/kaas en ananas, ik patat met frikandel. De "brenger" is altijd een ander als bij wie we bestellen.

Toen we hoorden bij ons, patat, frikandel en tosti namen we onze bestelling aan.

Bij de eerste hap zei Ineke: hé, waar is mijn ananas. Duurde even voordat onze besteller weer bij ons was en inmiddels had Ineke al de helft van haar tosti op.

Hij zei gelijk, dat is niet goed want u betaald er wel voor. Een brenger kwam met een tosti ham/kaas/ananas voor naast ons. Wij bleken de hunne te hebben gehad.

De besteller nam deze tosti van hem over en gaf hem ook aan Ineke. Zo is t goed en jij moet nog even een gewone tosti halen, ze hij tegen de brenger. Netjes opgelost door hem. We betaalden er maar één. Om twee uur even met Ineke meegelopen naar de nagelstudio, even fotootje gemaakt.

Ik weer terug en dook Dan Brown weer in. Inmiddels ruim honderd bladzijdes gelezen, maar nog lekker ruim 650 te gaan. Smullen. Trouwens zag een paar bedden naast ons ook het boek liggen.

Ineke kwam om kwart voor vier terug met mooie nieuw kleurtjes op haar handen en voeten. Had inmiddels vlak ervoor al afgerekend met de aardige jongeman en bedankte hem voor zijn service en gaf natuurlijk ook een fooitje. Heerlijk dagje strand gehad.

Ineke was trouwens niet het water in geweest, veel gelezen en wilde geen natte voeten hebben bij de nagelbehandeling. Dus morgen maar weer proberen. Was goed bevallen.

Even straks maar broodje eten, Hadden wel hamburgers uit de vriezer gehaald, maar die nemen we morgen wel met doperwtjes en worteltjes. Lekker makkelijk nu.

Laat het hier maar bij.

Wordt weer vervolgd.

• 13 November 2025 - 16:08

Joyce :

Ik hoor het Toon zingen en dan heb je weinig fantasie nodig[e-1f92d][e-1f601]

• 13 November 2025 - 18:39

Mary :

Hoi Leo

bedankt Voor de heldere uitleg van de valuta Van de carabische gulden en dan naar de omrekening van de euro

nou weet ik ook wat het ongeveer gekost heb die te dure pizza !!!

heerlijk zo’n dagje strand [e-1f3dd]️

vind het ook zo leuk liedje van Toon Hermans