"Banken" dag, grrr
Door: Leo
Blijf op de hoogte en volg Leo
04 November 2025 | Curaçao, Willemstad
Gisteravond weer even naar de familie Shinpaugh gekeken op Youtube, echt leuke familie om te volgen. Heb een aflevering ook even gezien waarin ze uitleggen hoe en waarom ze nu met een RV onderweg zijn. Het is een 45 foot omgebouwde Amerikaanse legerbus, die alle Mexicaanse vluchtelingen weer terug naar de grens bracht. Nou daar is niets meer van terug te zien na de schitterende verbouwing door hen in 2021.
Om 12 uur naar bed gegaan en zo rond acht uur weer opgestaan.
Na het ontbijt en de krant wilde ik even het "oude" offergeld dat hier lag in NAF omwisselen naar "nieuw" geld XCG bij de Centrale Bank op Curaçao.
Lag richting centrum bij het Waaigat. Waterflesjes mee en wij op weg.
Kwam voor het hek aangereden en rechts bij twee parkeerplaatsen bij de ingang ging er net een auto weg. Mazzel, ja dat dacht ik, stond een auto dubbel achter die andere rechts en die wenkte dat zij - een dame - er in ging.
Galant als we zijn, haar voor laten gaan en in de hele omgeving natuurlijk geen plekje meer te vinden.
Teruggereden naar de hele grote parkeerplaats op zo'n 250 meter afstand bij het Waaigat. Auto's stonden echt kris kras op stoepen en langs wegranden. Geen bord of agent gezien. Kan dus allemaal hier.
Stuk teruggelopen naar de entree van de Centrale Bank, was al erg warm, veel zon en weinig wolken.
Allebei onze paspoorten werden gevraagd en de reden van ons bezoek. Oud geld omwisselen naar nieuw geld zeiden we. we kregen een volgnummer, was 21, en uitleg door welke hekken en deuren we ons bij de volgende balie moesten melden.
Zwaar getralied hek ging open en via de grote tuin/parkeerplaatsen binnen het hek, wij de brede trap op naar de draaideuren.
Ohhhh, heerlijk koel binnen. Moesten plaatsnemen op stoelen en werden kort daarna door een aardige jongeman geholpen en weer doorgevraagd naar onze reden van bezoek. Weer, nu alleen mijn paspoort laten zien en er werd een vergroot A4 fotokopietje van gemaakt.
Nummer 21 erop geschreven en mijn telefoonnummer. Hoefden niet die van Ineke te laten zien. Bleek later dat er maar één persoon een hokje in mag. Wisten we toen nog niet.
Hij leidde ons door een glazen deur en wees ons een zitplaats aan, aan de uiterste rechterkant van een wachtkamertje. Meer dan : hier wachten, werd er echt niet gezegd. Hij terug naar zijn plaats.
Wachten en wachten. Vreemd was dat er mensen in witte doktersjassen allemaal rondliepen. Gek hoor, gaf een ziekenhuis gevoel. Veel hadden letters KL erop en een enkele KAS. Soms ging er een gong en werd er wat dacht ik in 't Papiaments omgeroepen. Ik verstond het in ieder geval niet. Mensen uit de wachtkamer werden weggeroepen en verdwenen om een hoek en kwamen er dan na verloop van tijd weer uit. Inmiddels hadden we begrepen dat de volgnummers werden omgeroepen. Omdat wij uiterst rechts in het kamertje zaten, hadden wij geen zicht op een TV die bij die eerdere meneer boven zijn hoofd hing en ook de volgnummers aangaf.
Ja lekker hoor, dat kunnen wij dus nooit zien vanuit die hoek die ons is toegewezen en met dat gegalm in dat hokje verstonden we ook niet wat er werd af/omgeroepen. Stoelen in 't midden kwamen vrij en wij ons verplaatst naar die lege stoelen met jawel, nu vrij uitzicht op een TV met volgnummers. Bij de nieuwe mensen die hij binnen liet in de wachtkamer vertelde de balie meneer met een vinger boven zijn hoofd wijzend, dat ze op 't volgnummertje moesten letten. Hoorde het niet zeggen, want je verstaat het niet, maar de bedoelingen waren duidelijk.
Lekker dan, bij ons echt niet gedaan. Wisten we zeker. Toen de volgende weer opstond en de hoek om ging maar naar de balie meneer gelopen die net weer nieuwe mensen de wachtkamer inliet.
Hallo? ik heb nr 21 en we zijn al veel verder. Wanneer ben ik aan de beurt?
Nou dat ging niet helemaal volgens plan daar. Kwamen andere meneren in witte jassen en op mijn vraag weer wanneer wij aan de beurt kwamen, keken ze over onze hoofden en haalden de volgende al weer de hoek om. Om dit nou gelijk discriminatie te noemen, is wel een groot woord, maar echt eerlijk behandeld voelden wij ons zeker niet.
Na weer wat wachten en vragen werd er blijkbaar een "gaatje" gemaakt en gevonden en ik mocht het hoekje om. Gelukkig letterlijk, niet figuurlijk. Nee, gaatje was niet nu bleek, na een vraag van een kassier achter dik glas aan mij wat ik kwam omruilen, en ik werd weer teruggestuurd de wachtkamer in. Kort daarna toch echt blijkbaar mijn beurt en ik mocht het oude geld omruilen en kreeg echt weer heel mooie nieuwe valuta terug die nu sinds juni 2025 wettig betaalmiddel hier is.
Hadden gevraagd of ook nog muntjes omgeruild konden worden. Jawel hoor.
Ineke had dit al beweerd dat dit ook zou moeten kunnen en in mijn (eigen)wijsheid had ik beweerd dat de muntjes niet meer konden. Maar goed, Ineke had onze eigen oude muntjes aan me meegegeven en dat was toch tien gulden. Kreeg ook hier weer mooie glimmende voor terug.
Ligt nog 30 gulden oude muntjes in de kerk, die ruil ik dan later wel een keer in. Als ik weer zin heb in die mallemolen. Voor nu was ik er letterlijk klaar mee. Op naar buiten, de hitte in.
We besloten de auto te laten staan en lekker langs de Handelskade te gaan zitten en wat te drinken en een kleinigheid te eten voor de middag.
Gelukkig een plekje vrij gevonden en wat genuttigd en gekeken naar de pontjesbrug die inderdaad openging voor een groot schip. Leuk dan dat de veerpontjes heen en weer gaan varen. Jammer van de diesellucht die zij uitstootten. Maar een kniesoor die daar op let.
Na een tijdje zelf maar de pontjesbrug overgegaan en naar de twee cruiseschepen gelopendie afgemeerd lagen via het Riffort.
Binnen het Riffort heerlijk groot ijsje gegeten en toen verder naar de boten.
Leuke foto's ook kunnen maken, filmpjes ook van de opengaande pontjesbrug.
Wat wel een fijn gezicht is, dat de fruitmarkt weer bezet is. In 2020 met alle perikelen rond Venezuela, waren ze verdwenen. Ze mochten toen de oversteek niet meer maken van hun president. Het is dacht ik zo'n 50 km de oversteek van Venezuela naar hier. Nu weer toegestaan, alhoewel met de Amerikaanse drones die al veel bootjes de lucht in hebben geblazen, lijkt me het best wel een beetje risky om te doen.
Kan het mis hebben hoor. In ieder geval het leeft daar weer.
Na de boten gezien te hebben en langs de vele stalletjes gestruind te hebben, hadden we het wel weer gehad. Was erg warm en lopende langs de fruitmarkt, bedacht ik dat ik wel wat euro's wilde omruilen naar XCG. Er zit daar ook een grote MCB bank tegenover de stalletjes en zo gezegd zo gedaan.
Ohhhh, heerlijk koel weer. Wel even lekker, was vijf over twee en ik zag dat ze tot drie uur open waren. Tijd zat. Kreeg weer van zo'n meneer die de nummertjes uitdeelt nummer A031.
Was erg druk binnen en maar een paar van de desken waren bezet met baliepersoneel.
Een vriendelijke, dacht Nederlandse jongen, schoof een stukje op, zodat Ineke naast mij kon zitten. Ze zat eerst aan mijn overkant. Hij bleek nummer M027 te hebben. Gisteren bleek hij hier ook al anderhalf uur gezeten te hebben. Zoekt zeker verkoeling. Nee hoor, weet niet waarvoor. Zijn letter verried dat hij contant geld wilde opnemen. De letters staan voor de acties die moeten worden uitgevoerd.
Op de mijne stond: Exchange currencies.
Dacht dat er genoeg tijd zou zijn, maar inmiddels was het tien voor drie geworden en A029 was nog aan de beurt. Weet niet wat ze doen als het drie uur is en er zitten nog mensen. Zal het wel nooit weten denk ik, want mijn nummer werd aangegeven op de TV.
Gaf de Euro's aan de dame achter het loket, ze vroeg mijn paspoort en maakte een kopie ervan.
Heeft u ook uw vliegticket? Weer had Ineke gelijk. Ik wilde dat oude papier bij aankomst al gelijk in de prullenbak gooien. Ik heb ermee gevlogen en is nu ongeldig. Bagage is goed meegekomen dus die labeltjes die erop geplakt zitten ook niet meer nodig. Weggooien dus.
Gelukkig dat het nog wel in onze paspoorten zat en naar Ineke heb geluisterd.
Tenminste beide tickets zitten in Ineke's paspoort.
Vroeg wat er zou gebeuren als ik het niet had: dan krijgt u geen geld.
Ik word hier wel wat mistroostig van, van deze bureaucratie. Eiland hangt van corruptie aan elkaar, Ministerie van Financiën worden paar hoge lieden op non-actief gezet, ze doen hier alles wat God verboden heeft, maar wel mijn OUDE vliegticket geven om wat geld te wisselen. Je hebt al een kopie van mijn paspoort, waarvan ik hoop dat ze niet daarmee wat gaan uitvogelen.
Nee, ik schrijf niet op wat ik wil zeggen, laat maar. Ineke wel blij dat ze gelijk had toen ik het vertelde wat ik aan de balie mee had gemaakt. Dus als jullie ooit hier zijn en euro's willen omruilen, NIKS weggooien van je vlucht hiernaar toe.
Gauw de auto in, even drinken en op naar huis. Het was stil op straat, dus gelijk de auto maar achteruit op zijn plekje binnen het hek gezet.
Gauw de airco aan en plafondventilator, kleren uit, althans niet alles, maar lekker aan dit verhaaltje beginnen en PSV kijken. Net afgelopen, in de laatste minuut toch nog net 1-1 geworden. Moeilijke wedstrijd voor ze, toch een puntje en een ruime 9ton aan prijzengeld.
Morgen Ajax, staan nog op nul punten!!. Weinig fiducie dat ze morgen punten pakken.
Even wat leuke foto's opzoeken en paar filmpjes die ik bij dit verslag kan zetten.
Denk morgen maar een eerste strandje gaan proberen.
Lezen jullie vanzelf wel.
Wordt vervolgd weer.
05 November 2025 - 15:24
Diny Buskens:
Weer heel wat meegemaakt en geduld gehad pfff
wel weer leuk de groenten en fruitstalletjes …. morgen misschien weer eens een duik in het heerlijke water[e-1f44d]
lekker genieten ….fijne dag!
groetjes van ons!!